WItam,
Chciałbym wiedzieć jakie macie nawyki, i w jaki sposób je ewentualnie wprowadziliście, tak że Wasze życie stało się lepsze ?
WItam,
Chciałbym wiedzieć jakie macie nawyki, i w jaki sposób je ewentualnie wprowadziliście, tak że Wasze życie stało się lepsze ?
Siema Najlepszym nawykiem jest mieć strategie działania i jej się kluczowo trzymać
Zgadzam sie ! a w jaki sposob tworzyles taka strategie (badz tworzysz) ? Uzywales jakiś metod ? Byc moze przeczytales jakas ksiazke, ktora pozwolila Ci wprowadzic dany nawyk ?
Nie wiem czy znasz zasadę 5 zadań Friselli - mi mega pomaga wdrażanie nawyków przez wrzucanie ich na listę, tutaj film:
Może kogoś zainteresuje poniższa książka. Nie jest to poradnik o wprowadzaniu dobrych nawyków, ale można coś wyciągnąć równiez w tej kwestii.
Znam dosc dobrze ta ksiazke ! Jest bardzo dobra. Ostatnio wpadla mi do reki ksiazka M. Wieczorka “Nawyki 2.0” - polecam rowniez i ta pozycje
Jakiś czas temu dotarło do mnie, że nie da się pozbywać nawyków ze swojego życia - my stare nawyki zastępujemy nowymi, które w sobie wypracowaliśmy
To całkowicie zmieniło moje podejście do tematu
Ja dopiero zaczne wprowadzac nawyki
Naprawde polecam zajac sie tym, bo to mega ulatwia sprawe!
Dokładnie tak! Od jakiegos czasu tez staram sie zastepowac zly nawyk innym super sprawa! ale trzeba czasu i cierpliwosci! A przede wszystkim trzeba byc cholernie systematycznym
Używanie kalendarza bardzo pomaga, w ogromnej części masz ułożone zadania na jutro, pojutrze, …
Polecam, mnie bardzo się sprawdza.
dokładnie robie to samo, lista to do robi robotę.
Dokładna rozpiska co, kiedy i jak
Tez uzywam ! od tego roku mega systematycznie ! Super pomaga, naprawde!
Codzienna rutyna i działanie z dobra ekipą np DolceWitam
Pełna zgoda
Słyszałem, że wystarczy praktykować coś około 30 dni, żeby nam weszło w nawyk - sam moge powiedzieć, że to zalezy od tego co robimy, jak robimy i w jakim etapie naszego życia
Poza tym, na każdego to samo zadziała inaczej
@kosiboss1985
ksztaltowanie, a wlasciwie zmiana nawykow czasem bywa trudna, wymaga systematycznosci i pamietania
duzo by wypisywac, nawet drobnych rzeczy, np. 1x dziennie 10 kartek ksiazki, 1x dziennie 10 minut muzyki lub podcast
najwazniejsze, aby nie byly czasochlonne i zniechecajace, maja byc proste na poczatku
Zgadzam sie. Prowadzenie kalendarza bądź notatnika bardzo pomaga - staram sie zapisywać wszystkie rzeczy, które chce zrobić , bądź sie nauczyc i potem odhaczam, zapisujac tez czas trwania.
@vito92 - tak działa nasz mózg - poprzez robienie czegoś, tworzą się połączenia neuronalne i bardzo ciężko się pozbyć, o ile w ogóle jest to możliwe, danego nawyku. Dlatego próbuję szukać bodźców przez które np. jem niezdrowe jedzenie ( po przyjsciu do domu wcinam tlustego pączka , gdzie przyjście do domu jest bodźcem do sięgnięcia po niego), i jak mam juz określony taki bodzieć to staram sie w danym momencie zamiast po pączka to sięgnąć po jabłko. I tak aż do skutku
Temat budowania nawyków jest bardzo sexi.
Natomiast zagrożeniem jest to, że możesz próbować zmieniać zbyt wiele nawyków naraz, co może być trudne do zrealizowania i prowadzić do rozczarowania i rezygnacji.
Innym zagrożeniem jest to, że możesz wybrać nawyki, które są nieodpowiednie lub nierealistyczne, co również może prowadzić do frustracji i nasilać stany depresyjne.